2020-10-05 10:24:07

Olimpijski tjedan

"U zdravom tijelu zdrav duh"

 

Kao i svake godine i ovu školsku godinu započeli smo u duhu olimpizma. Zbog novonastale situacije pandemije korona virusom nismo mogli u jednom danu okupiti svu djecu zbog potrebne distance pa smo odlučili obilježiti olimpijski tjedan koji je trajao od  21.9-25.9 . 2020.

Kao i do sada, našu malu vidovečku olimpijadu započeli smo u antičkoj tradiciji kroz poslovicu „u zdravom tijelu zdrav duh“ koja  nas podsjeća kako svoje tjelesno i mentalno zdravlje možemo unaprijediti i očuvati pomoću tjelesnog vježbanja.

detalje pročitajte pod "opširnije", a fotografije pogledajte u fotogaleriji

Verica Ozmec, prof.

 

Tjedan dana  prije, dvije djevojke obučene u toge i vjenčićem od lovora, obilazile su razrede i najavile igre kao što su nekada u Grčkoj glasnici obilazili gradove i najavljivali igre i pozivali da se obustave ratovi.

Ovu smo sportsku priredbu započeli paljenjem i nošenjem baklje oko škole  u čemu su nam pomogli učenici 8. razreda.

Uključeni su bili svi učenici od 1.-4. razreda sa svojim razrednicama i od 5.-8. razreda sa aktivnostima na satovima tjelesne i zdravstvene kulture. U svakom razredu provodile su se različite aktivnosti natjecateljskog karaktera te smo tako u svakom razredu dobili  jednog ili dva pobjednika koji je na kraju sata bio  obučen u togu i okrunjen sa lovorovim vijencem.

Naša socijalna pedagoginja Doris Horvat učenike je upoznala  sa  Brain Gym vježbama i objasnila  kako pokret aktivira  i unaprjeđuje učenje te pomaže upravljanje stresom i tremom.

Uključili su se i ostali predmetni učitelji koji su  odvojili  3-4 minute svog sata za razgibavanje u učionici i izvan nje.

Obzirom da je bio dogovor da svaki učenik taj tjedan sa sobom nosi  bocu vode,nekoliko učenika radilo je i  brošuru na temu „Voda „  koja nam je neophodna za život i  „Imunitet“-koji nam je u ovoj situaciji veoma bitan.

Na kraju tjedna u projekt uključile su se i  kuharice naše škole Alison i Margareta te su  za naše „Olimpijce“ pripremile zdrave namirnice i zdravi obrok kao nagradu za njihovu aktivnost.

Svi smo pokazali da znamo, možemo i želimo unositi duh olimpizma u svoj svakodnevni život, rad i druženje!

 

                                                                             Verica  Ozmec, prof.


Osnovna škola Vidovec